top of page
  • Skribentens bildAdmin

Marklyft


Här kommer en post om det tredje lyftet man tävlar i i styrkelyft nämligen marklyft. Har du inte riktigt koll på vilket som är styrkelyft och tyngdlyftning? I så fall kan du läsa om det i min tidigare post styrkelyft och tyngdlyftning, vilket är vilket? Jag har tidigare skrivit om dem två andra lyften i styrkelyft nämligen knäböj och bänkpress.

UTFÖRANDE

Precis som med alla tunga övningar man gör på gymmet så gäller det att ha god form så att man inte skadar sig. Är du osäker på om du gör rätt så fråga gärna någon mer erfaren på gymmet, dem flesta tycker bara att det är roligt att hjälpa till.

Marklyft är en fantastiskt bra helkroppsövning och enligt mig en väldigt funktionell övning. Hur många har inte drabbats av ryggskott eller andra ryggproblem för att dem lyfter fel i vardagen? Man får ofta höra att när man ska lyfta saker från golvet så ska man lyfta med benen och det är helt korrekt! Använd benen, se till att ryggen är rak och lyft nära kroppen, din rygg kommer tacka dej.

  • Ställ dig med benet axelbrett isär med fötterna pekande rakt fram.

  • Böj på knäna och sätt dig ner en bit så att du kan ta tag i stången med händerna utan att kröka på ryggen.

  • Ta ett djupt andetag, håll upp bröstkorgen och spänn magen.

  • Ställ dej upp så att stången kommer ungefär i höfthöjd. Ryggen ska va rak hela tiden!

  • Sätt ner stången på golvet igen.

  • Viktigt är också att knäna inte faller in när du gör rörelsen då det är väldigt påfrestande för knäna. Har du problem med att knäna faller in så tryck dem aktivt utåt under hela rörelsen.

Halvvägs upp

STÅ UPPRÄTT!

När man tävlar i marklyft måste man stå med låsta knän och låst höft, det vill säga knäna och höften får inte vara böjda. Man behöver också räta upp bröstkorgen så att skuldran ligger bakom höften om man tittar från sidan. På tävling är det inte heller tillåtet att släppa stången utan du måste hålla kvar i stången tills den ligger still på marken. Gör du många repetitioner så ska stången generellt ligga still mellan varje repetition. Det heter ju faktiskt deadlift på engelska, stången ska vara död. Sen finns det såklart olika varianter där man ibland inte sätter ner stången helt t.ex. touch and go deadlift men jag tycker det är en bra grundregel att stången ska vara still mellan lyften. Glöm inte bort att ryggen alltid ska vara rak och att ha ordentligt med stöd från magen!


19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page